PRIVIRE GENERALA

 

Franta are aproximativ 25000mile/40000km de autostrazi nationale, din care aproape 6000mile/9600km sunt super-autostrazi cu 4 benzi, cunoscute sub numele de "autoroutes". Multe din aceste super-autostrazi sunt cu taxa, numite "autoroutes a peage". Aceste drumuri cu taxa s-au dezvoltat incepand cu anul 1960 prin concesiuni private, dupa ce guvernul a realizat ca tara ramasese oarecum in urma statelor vecine in ceea ce priveste sistemul super-autostrazilor.

Guvernul francez mentine de asemenea o retea buna de autostrazi nationale secundare, marcate pe harta cu un "N" inaintea numarului rutei. (De multe ori referirea la aceste autostrazi se face si prin folosirea initialelor RN, de la "Route Nationale", urmate de un numar). Guvernele locale intretin soselele locale, cunoscute ca "Route Departamentales", care sunt adesea cele mai pitoresti si sunt marcate printr-un "D" plasat inaintea numarului.

Autostrazile Frantei tind sa fie extrem de aglomerate la sfarsitul lui Iulie/inceputul lui August si din nou sfarsitul lui August/inceputul lui Septembrie, cand parca toata Franta se indreapta catre locuri de vacanta.

 

Conditii de intrare si regim de sedere

 

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Franta. Intrarea in Franta este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Frantei.

Conditiile de intrare in Franta sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia). Aceste conditii sunt urmatoarele:

 

•   detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei)

•   detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul deplasarilor pentru care este necesara viza

•   absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen) .

 

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Frantei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru o sedere de lunga durata (mai mare de trei luni), cetatenilor romani nu li se mai elibereaza permise de sedere (exceptie facand cei care solicita drept de munca) si nici nu se procedeaza la inregistrarea acestora la autoritatile locale competente.

Cetatenii romani care doresc sa exercite o activitate profesionala in Franta sunt obligati sa obtina in prealabil o autorizatie de munca, demers initiat in totalitate de catre angajator. Dupa obtinerea acestei autorizatii, se adreseaza personal la prefectura unde solicita un permis de sedere pentru exercitarea de activitati profesionale.

Autoritatile franceze pot limita dreptul de circulatie sau de sedere al cetatenilor romani doar in situatia in care acestia reprezinta o amenintare la adresa ordinii publice, constituie o sarcina nejustificata pentru sistemul de asistenta sociala francez sau desfasoara activitati lucrative fara sa fie in posesia unei autorizatii de munca.

 

Dreptul de munca in Franta

 

Muncitorii salariati:

 

Principiul libertatii dreptului de munca nu se va aplica muncitorilor salariati romani pe o perioada tranzitorie maximala de 7 (sapte) ani inscrisa in documentul de aderare. Pe durata acestei perioade, aceste persoane nu vor putea sa-si exerseze profesia fara sa fi obtinut in prealabil o autorizatie de munca in virtutea conditiilor prevazute de articolul R 341-4 din Codul francez al Muncii.

Totusi, in conformitate cu articolul L.121-2 din Codul referitor la intrarea si sejurul persoanelor straine si la dreptul de azil, autorizatiile de munca vor fi eliberate fara a se lua in considerare situatia profesiei pentru ocuparea unui loc de munca, atunci cand activitatea solicitata figureaza pe lista celor 62 de profesii anexata la circulara DPM/DM12/2006/200 din data de 29 aprilie 2006 a Ministerului francez al Muncii si coeziunii sociale relative la autorizatiile de munca eliberate persoanelor din noile state membre ale Uniunii Europene pe durata tranzitorie, modificata prin lista celor 150 de profesii anexata la hotararea Ministerului imigratiei, integrarii, identitatii nationale si codezvoltarii din 18 ianuarie 2008.

 

Este vorba despre urmatoarele 15 sectoare de activitate:

 

•   constructii si lucrari publice

•   domeniul industriei hoteliere, alimentare si al restauratiei

•   agricultura, marina si pescuit

•   mecanica si prelucrarea metalelor

•   electricitate, electronica

•   transport, logistica si turism

•   industria de transformare

•   industrii usoare (materiale usoare, lemn, industrii grafice)

•   gestiune si administrare intreprinderi

•   informatica

•   studii si cercetare

•   banci si asigurari

•   comert si vanzari

•   servicii catre particulari si colectivitati

•   sanatate, activitate sociala, culturala si sportiva

 

Acest dispozitiv aliniaza situatia Romaniei la situatia celor opt noi state membre (care au aderat la UE la 1 mai 2004), deja supuse unei perioade tranzitorii.

 

Muncitorii nesalariati sau independenti:

 

Dreptul de sejur este garantat de indata ce acestia sunt inscrisi in Registrul Comertului, in Repertoarul Profesiilor sau in cadrul unui ordin profesional.

 

Muncitorii detasati in cadrul unei prestari de servicii de catre o intreprindere stabilita in Romania:

 

Dreptul de sejur este garantat fara ca intreprinderea prestatara sa fie obligata sa solicite o autorizatie de munca pentru salariatii care lucreaza in cadrul ei.

 

Pentru studenti:

 

Dreptul de sejur este garantat de indata ce acestia sunt inscrisi intr-o institutie de invatamant superior sau de pregatire si de indata ce dispun, pentru ei si, daca este cazul pentru membrii familiilor lor, de resurse suficiente si de o asigurare in caz de boala.

 

Pensionari si persoanele care nu desfasoara nici o activitate:

 

Dreptul la sejur este garantat sub rezerva ca persoanele in cauza sa dispuna, pentru ele si, daca este cazul pentru membrii famillilor lor, de resurse suficiente si de o asigurare in caz de boala.

 

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile franceze:

 

•  Ministerul Afacerilor Externe al Frantei (www.diplomatie.gouv.fr)

•  Ambasada Frantei din Bucuresti (www.ambafrance-ro.org)

•  Ambasada Romaniei din Paris (www.paris.mae.ro)

 

De asemenea, puteti obtine informatii suplimentare accesand site-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/

 

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii in spatiul Uniunii Europene.

 

Amenintari teroriste

 

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Franta nu poate fi exclusa din fata acestei amenintari.

In ultimii cinci ani, Franta nu a suferit atacuri teroriste de amploare pe teritoriul national, insa, in trecut, au existat manifestari violente care au inclus atacuri cu bombe in locuri publice, organizate in zona de sud a Frantei si in Corsica si revendicate de reprezentantii Consiliului National pentru Eliberarea Corsicei (cunoscut sub denumirea prescurtata FLNC).

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Franta, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Franta li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile franceze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranta si criminalitate

 

Franta este o tara cu un nivel de criminalitate redusa. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

 

Recomandari generale:

 

•   documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini.

•   masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

•   in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

•   pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor franceze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 

•   17 - politia

•   15 - serviciul medical de urgenta (SAMU)

•   18 - pompieri

•   12 - serviciul de informatii telefonice al France Telecom

•   115 - numar pentru cei fara adapost

 

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! in caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Va recomandam, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei de la Paris sau a oficiilor consulare romane de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

 

Alte informatii utile:

 

•   Lista avocati: lista avocatilor autorizati din principalele barouri din Franta poate fi regasita pe site-ul www.cnb.avocat.fr.

•   Lista notari: lista notarilor autorizati poate fi accesata pe site-ul www.notaires.fr.

•   Lista medici: lista medicilor autorizati din Franta poate fi accesata pe site-ul www.conseil-national.medecin.fr.

 

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei de la Paris sau a oficiilor consulare romane de la Strasbourg, Marsilia sau Lyon, care pot acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

 

Sistemul medical

 

Asigurarea medicala este obligatorie in Franta.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Franta sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, sau sa obtineti Cardul European de Sanatate pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul francez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare.

Daca va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata unei sederi temporare intr-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurari sociale de sanatate va va da acces la ingrijirile medicale necesare.

Acest Card va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporare in orice tara a Uniunii Europene.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. in baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie . Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

in Uniunea Europeana nu aveti nevoie de vaccinari speciale.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Informatii privind localizarea si modul de functionare a unitatilor sanitare pot fi obtinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sanatatii al Frantei (www.sante.gouv.fr).

 

Conditii privind traficul auto

 

Circulatia auto

 

In Franta, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Se acorda prioritate masinilor care vin din dreapta  sau incearca depasirea pe partea dreapta. O lumina rosie intermitenta inseamna "NU INTRA"

 

Centura de siguranta

 

Purtarea centurii de siguranta este obligatorie.

 

Limitele de viteza admise

 

•   130 km/h pe autostrada

•   110 km/h pe drumurile nationale

•   90 km/h pe celelalte drumuri inter-urbane

•   50 km/h in interiorul localitatilor

•   80 km/h pe bulevardul periferic al Parisului

 

Folosirea telefonului mobil la volan - este interzisa .

 

Starea drumurilor

 

Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

 

Parcarea

 

Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plata . Parcarea in zone interzise se sanctioneaza cu amenda pana la 375 de euro sau cu ridicarea masinii. Automatele de plata a parcarii sunt destul de commune in multe din orasele mici. Majoritatea oraselor mari au "zone albastre" unde prezinti un disc de parcare sau un tichet pe bordul masinii. Aceste discuri sunt disponibile la politie sau oficiile turistice.

 

Aparatele anti-radar si de detectare a radarului

 

In Franta este interzisa folosirea ori simpla detinere a aparatelor de detectare a radarelor. Fapta constituie contraventie si se amendeaza cu 1.500 euro (750 euro daca amenda este platita pe loc). In cazul refuzului de plata a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, si retinerea permisului de conducere si confiscarea masinii.

 

Permisul de conducere

 

Permisul de conducere romanesc este valabil in Franta o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Frantei. Cetatenii romani care isi stabilesc domiciliul in Franta pot sa solicite, in decurs de un an de la data obtinerii rezidentei, preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis francez, fara a mai participa la examenul de verificare.

 

Benzina

 

In orasele mai mari ale Frantei, se gasesc numeroase statii de benzina deschise 24h. De obicei benzina costa mai mult daca o cumperi de la o statie de pe autostrada.

 

Taxe de intrare pe autostrada

 

Autostrazile cu taxa din Franta sunt cele marcate ca "Autoroute peage". Semnul distinctiv este litera "A" in albastru.

 

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie:

 

•   In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului.

•   Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

•   Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor.

•   Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

•   Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.

•   Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.

•   Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

•   In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei.

•   Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Franta sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

 

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

 

•   112 - Serviciul urgente

•   17 - Politia

•   15 - Serviciul medical de urgenta (SAMU)

 

Reglementari vamale

 

•   Regulamentul vamal francez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene.

•   Nu exista controale la granitele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Islanda, Norvegia si Elvetia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

•   Din motive de ordine publica, sanatate publica sau de securitate nationala, la granitele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

•   Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari: 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apa de toaleta.

•   Trebuie declarate sumele si valorile mai mari de 7600 de euro.

•   Este interzisa introducerea pe teritoriul Frantei a substantelor stupefiante si explozibile.

•   Detalii suplimentare privind reglementarile vamale franceze pot fi obtinute prin intermediul paginii internet al serviciului vamal francez (www.douanes.gouv.fr).

 

Regimul medicamentelor

 

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante.

Atentie! Nu luati cu dumneavoastra decat cantitatile de medicamente strict necesare!

Va recomandam sa aveti la dumneavoastra reteta medicului pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se elibereaza decat pe baza de reteta.

 

Regimul animalelor de companie

 

Pentru spatiul UE, este necesar pasaportul european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar.

Atentie! Este interzisa intrarea in Franta a cainilor de atac asa cum sunt definiti prin Hotararea Interministeriala din 27.04.1999 (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Boerbull, Tosa, Molosi).

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

 

•   identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)

•   carnetul de sanatate veterinar

•   vaccinul antirabic in curs de valabilitate

•   titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului

 

Pentru conditiile speciale aplicabile fiecarei categorii de animale de companie, informatii suplimentare pot fi obtinute de la:

 

•   Ministerul francez al Agriculturii

(E-mail: IMPORT.MCSI.DGAL@agriculture.gouv.fr)

 

sau de la

 

•   Ambasada Frantei din Bucuresti

(Website : http://www.ambafrance-ro.org).

 

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Adrese utile in Franta

 

Ambasada Romaniei in Republica Franceza

(Ambassade de Roumanie)

 

Adresa: 5, Rue de l`Exposition 75007, Paris CEDEX 07

Telefon: 0033-1-47.05.10.46; 0033-1-47.05.18.70

Fax: 0033-1-45.56.97.47

E-mail: secretariat@amb-roumanie.fr

Website: http://paris.mae.ro/

 

Sectie consulara :

Telefon: 0033-1-47.05.27.55

 

Sectie economica :

Telefon: 0033-1-47.05.12.74

 

Consulatul General al Romaniei

(Consulat Général de Roumanie)

 

Adresa: 157, Bd Michelet 13009 Marseille - France

Telefon: (0033)(4) 91.22.17.34, (0033)(4) 91.22.17.41

Telefon apeluri de urgenta: 0610.533.258

Fax: (0033)(4) 91.22.17.87

E-mail: crmars@fr.oleane.com

Website: http://marsilia.mae.ro